Bloei Blog

zondag 16 februari 2020

Bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Wat is bekkenpijn?
Bij bekkenpijn is het gebied rondom je bekken uit balans.
Botten, gewrichten, het zenuwstelsel en de spieren van het bekken- en lageruggebied spelen hierbij een rol.

Kenmerken
Er is pijn die vaak continue aanwezig is. Scherp, dan weer branderig of zeurend.

De pijn bevindt zich rond het bekken en de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen, in de liezen of aan het schaambeen. De pijn kan uitstralen naar de benen of hoger in de rug en zelfs naar de nek.

Vervelend is dat de pijn vaak wisselt van plaats en sterkte, soms zelfs ineens even weg is.
Hierdoor raak je makkelijk in de war en kun je aardig onzeker worden.

Een greep uit dagelijkse activiteiten die problemen geven:

  • het omdraaien in bed (vaak het eerst symptoom bij bekkenklachten)
  • langere tijd staan
  • langere tijd zitten
  • bukken of naar voren bewegen vanuit de schouders
  • opstaan vanuit een (vooral lage) bank of stoel
  • lopen
  • traplopen

De pijn geeft aan dat het bekken uit balans is. Dat er spanning staat op de benen en kapsels die het bekken bij elkaar houden en dat je de verkeerde spieren aanspant om het te corrigeren.

Hoe zit dit precies?
Hormonen zorgen er in de zwangerschap voor dat alle banden in en rond je gewrichten wat losser en soepeler worden, zodat het bekken flexibeler is tijdens de bevalling. Zo kan de baby makkelijker in je bekken bewegen en naar buiten.

Als je banden soepeler zijn moet je je spieren goed gebruiken om je gewrichten stevig te houden zodat je er niet in kunt schuiven. Kortom, je houding en je manier van bewegen kunnen klachten veroorzaken. En andersom, je houding en je manier van bewegen kunnen ook worden gebruikt om klachten te voorkomen of te verhelpen.

Om het bekken op zijn plaats te houden is het belangrijk bepaalde spiergroepen te gebruiken:

  • dwarse en schuine buikspieren
  • hamstrings
  • bilspieren
  • rugspieren

Heb je pijnlijke klachten in je lage rug en bekkenpijn dan kun je met oefeningen deze spiergroepen op het juiste moment leren aanspannen. Vaak is namelijk de spierkracht voldoende, maar is de timing van aanspannen verstoord geraakt. Ga hiervoor naar je bekkenfysiotherapeut in je omgeving die werkt volgens de Röstmethode van Cecile Röst.

Cecile Rost is de expert op het gebied van bekkenpijn en heeft een effectieve aanpak ontwikkeld om bekkenpijn te behandelen. Inmiddels wordt de Röstmethode veel toegepast door patiënten, hulpverleners en wordt deze aangeraden door verloskundigen en artsen in heel Nederland en daarbuiten.

App Rostmoves
Cecile Röst heeft ook een app ontwikkeld met tips tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Doe er je voordeel mee! Download de app Rostmoves waar je via foto’s en tekst uitleg krijgt. Succes!