Bloei Blog

maandag 14 september 2020

Babyhuid

Baby’s hebben een fluweelzacht huidje, heerlijk om aan te raken. Het is alleen nog niet helemaal ontwikkeld. Pas rond negen maanden. En daarom kwetsbaar. Bescherming van de babyhuid is daarom belangrijk. Enkele tips voor de allerkleinsten.

1 sneller blaren en blaasjes door hitte
Wees voorzichtig met warme dranken als thee en badwater. Baby’s kunnen makkelijk blaren en blaasjes krijgen. omdat er nog geen verbinding is tussen de opperhuid en de lederhuid.

2 omgevingstemperatuur: niet te koud en ook niet te warm
Voor pasgeboren baby’s vormt kou een risico omdat het onderhuids vetweefsel relatief veel warmte verliest.

Warmte vormt ook een risico omdat ze nog niet kunnen zweten en daardoor geen warmte kunnen afvoeren.

3  zonbescherming
Pasgeboren baby’s zijn zeer gevoelig voor de zon en verbranden snel.

Het advies is om baby’s jonger dan zes maanden zoveel mogelijk uit de zon te houden. Baby’s kunnen het beste in de schaduw blijven en extra bescherming krijgen van shirts met lange mouwen, lange broeken, hoedjes en een zonnebril. Het gebruik van zonnebrandcrème zoveel mogelijk vermijden.

Kinderen ouder dan zes maanden kunnen het beste een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30 met uva-B en uva-A bescherming gebruiken. Kinderen met een gevoelige huid kunnen het beste kiezen voor een zonnebrandcrème waarin fysische zonnefilters als titaniumdioxide en zinkoxide worden gebruikt. En zelfs bij het gebruik van zonnebrandcrème kan het beste de schaduw opgezocht worden en beschermende kleding worden gedragen.

Meer tips en weetjes over zonbescherming van kinderen: www.smeerjein.nl

4 kwetsbare huid luiergebied
Gebruik parfumvrije luierdoekjes. In het luiergebied kan de huid beschadigen door veel en langdurig contact met urine en ontlasting. Hierdoor is de huid, vooral in het luiergebied, vatbaar voor het indringen van schadelijke stoffen.

5 badderen
Voor de babyhuid is het goed om maximaal twee keer per week in bad te gaan. Gebruik bij voorkeur een natuurlijk verzorgingsproduct. Na het bad is het belangrijk dat je je de huid goed droog dept. Neem ook de plooien mee bij het nekje, de liezen, achter de oren en onder de oksels.

Wil je je babyhuid verwennen? Volg dan de cursus Babymassage. Je leert dan je baby op verantwoorde wijze masseren én je krijgt er een flesje natuurlijke babyolie bij cadeau.  Pure verwennerij voor de babyhuid.